Get in Touch
Pomaknite se navzdol
Tags
Kategorije
//7 nasvetov za popolni zavoj

7 nasvetov za popolni zavoj

Tags :
  • Za številne voznike so ovinki izziv, kjer preizkušajo svoje vozniške sposobnosti
  • Zmanjšanje hitrosti pred vstopom v ovinek, izbira najširšega možnega kota in pospeševanje iz ovinka so ključni dejavniki za varno premagovanje ovinkov.
  • Nova SEAT Ibiza FR s 15 mm nižjim podvozjem in 18-palčnimi platišči zagotavlja maksimalen oprijem in stabilnost

Martorell, 28. 9. 2021 – Zavite ceste so pravi užitek in izziv. Vozniki lahko na njih preizkusijo svoje vozniške sposobnosti, hkrati pa so tudi izziv zaradi vztrajnosti, ki jo povzroča prenos teže vozila. Z nekaj preprostimi ukrepi jih lahko brez težav prevozimo.

»Z vozilom, ki zagotavlja najboljši oprijem, stabilnost in največjo zmogljivost, bomo lahko še varneje vozili na tovrstnih cestah,« pravi Angel Suarez, inženir pri družbi SEAT S.A. Za volanom nove SEAT Ibize FR vam predstavljamo 7 nasvetov za učinkovito premagovanje ovinkov.

1.    Pozor, ovinki! Da bi se lahko spopadli z vsemi vijugami in ovinki, morate najprej vedeti, kakšna je cesta. Pripravljenost je bistvenega pomena, zato mora vaš pogled segati čim dlje, da se lahko prilagodite okoliščinam.
2.     Prometni znaki so vam v pomoč. Predhodna opozorila ne prikazujejo le smeri ovinka, ampak tudi za koliko morate upočasniti vožnjo glede na omejitev hitrosti. Nekatere table prikazujejo, da zmanjšate hitrost za 15 do 30 km/h, druge za 30 do 45 km/h in spet tretje za več kot 45 km/h.
3.     Vožnja v ovinek. Če je treba zavirati ali prestaviti v nižjo prestavo, morate to storiti pred vstopom v ovinek. »Ko so kolesa vozila še poravnana, je stabilnost največja,« pojasnjuje Suarez. »Nova SEAT Ibiza FR ima za 15 mm nižje podvozje, zato je njeno težišče nižje in tako zagotavlja večjo dinamiko,« dodaja.
4.     En ovinek, več faktorjev. Hitrost in zaviranje je treba prilagoditi razmeram v danem trenutku. Na sončen dan se ovinka ne lotite enako kot v dežju ali ob poledici. Drugače bo tudi v megli ali ponoči. »Za take okoliščine je nova Ibiza opremljena s 100 % žarometi LED, ki nam zagotavljajo najboljšo vidljivost ob najnižji porabi,« poudarja Suarez.
5.     Idealna linija. Da bi bilo zavijanja čim manj, je treba čim bolj izkoristiti prostor na voznem pasu in se držati zunanje strani ovinka ter tako zajeti najširši možni kot. »V levih zavojih imamo tako tudi boljšo vidljivost,« pojasnjuje Suarez. Ob vstopu v ovinek voznik zapelje bliže notranjemu robu. Pri tem pazite, da ne zapeljete z voznega pasu. »Tovrstne regionalne ceste so običajno ozke. V tem primeru vam bo v veliko pomoč asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu,« pravi.
6. Nadzor nad volanom. Roki morata biti vedno pravilno nameščeni na volanu, in sicer v položaju »10 do 2«. To še toliko bolj velja pri vožnji v ovinku, saj v nasprotnem v primeru težje popravljate lok vožnje. »Ključno je, da volan obračate postopoma, brez nenadnih gibov in ohranjate stalno hitrost,« svetuje Suarez. »V športnem načinu sta vzmetenje in krmiljenje bolj toga za večjo varnost,« zatrjuje. »Poleg tega je SEAT Ibiza FR opremljena z 18-palčnimi platišči, ki zmanjšujejo kot zdrsa pnevmatik,« dodaja.
7. Pospeševanje iz ovinka. Po končanem zavoju, ko se kolesa spet poravnajo, boste s pomočjo pospeševanja iz ovinka ohranili največjo stabilnost in se pripravili na naslednji zavoj. »Tako kot v vseh fazah zavijanja je tudi tu osnovno vodilo enakomerna vožnja. Zdaj pa lahko le še uživate v vožnji in pokrajini,« spodbuja Suarez.

7 cest za ljubitelje ovinkov

1. Španija: Na otoku Gran Canaria je cesta z največ ovinki v državi, in to kar 365 ovinki. To je cesta GC-200, ki povezuje mesti Agaete in La Aldea. Spektakularna pot, ki seveda zahteva veliko mero previdnosti.

2.    Portugalska: Cesta N304 proti severu ponuja razgibane vijuge in ovinke z neverjetnimi razgledi na naravni park Alvao.

3.     Francija: Cesta na Col de Turini, dolga 32 kilometrov, ima več kot 30 serpentin in eno samo, le 50 metrov dolgo ravnino. Zato je to ena najzahtevnejših etap na reliju Monte Carlo.

4.     Združeno kraljestvo: Ozki ovinki na cesti B3135 skozi spektakularno sotesko Cheddar do Ashwicka v Somersetu so nepozabno doživetje.

5.    Avstrija: 48 kilometrov, 36 ovinkov in 1.500 metrov nadmorske višine. To je gorska cesta na Grossglockner v narodnem parku Visoke Ture, ki ponuja neverjetne razglede z najvišjega vrha v državi.

6.     Italija: Za štirideset kilometrov med Vietrijem in Positanom je potrebnih približno uro in pol vožnje, kar vam daje slutiti, kako razgibana je ta pot na Amalfijski obali.

7. Romunija: Transfagarasan je klasika za ljubitelje ovinkov. Z 90-kilometrsko traso čez Karpate velja za eno najbolj spektakularnih cest na svetu.

  • 0 Comment

IMATE VPRAŠANJA ZA NAS

AvtoJarc © 2021, vse pravice pridržane.

Izdelava strani