Get in Touch
Pomaknite se navzdol
//Kako deluje hibrid?

Kako deluje hibrid?

Hibridi so na naših cestah že od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja, a za mnoge voznike
ostajajo nekaj skrivnostnega. Ker so hibridi vse pogostejši, zanimanje zanje nedvomno narašča.
V zapisu bomo definirali, kaj hibrid sploh je, kakšno povezavo ima z električnimi vozili in opisali delovanje hibrida.

Hibridi in električna vozila

Hibride uvrščamo k električnim vozilom. Električno vozilo je namreč širok pojem, ki zajema vsa vozila, ki za svoje delovanje uporabljajo električno energijo. 

Električna vozila delimo na:

 • baterijsko-električna vozila (angl. BEV, battery electric vechicle), ki delujejo le na električno energijo (ta se shranjuje v bateriji);
 • električna vozila z gorivno celico (angl. FCEV, fuell cell electric vehicle), ki za svoje delovanje uporabljajo le električno energijo, pridobljeno s pomočjo kemijske reakcije vodika (vprašanje dostopnosti vodika kot goriva); in

hibride ali hibridno električna vozila (angl. HEV, hybrid electric vehicle), ki za svoje delovanje uporabljajo tako energijo iz goriv (motor z notranjim izgorevanjem) kot električno energijo.

Kako torej deluje hibrid?

Hibrid je torej vozilo, ki za svoje delovanje uporablja bencin ali dizel in ga kombinira z električno energijo iz enega ali več elektromotorjev. Ključna razlika med hibridom in bencinskim ali dizelskim avtomobilom je v tem, da ima hibrid dva motorja, od katerih je eden običajen, drugi pa električni.

Glede na koriščenje deleža pogonske energije iz električne energije ali goriva delimo hibride na:

 • Mikro hibrid: električna energija se uporablja izključno za zagon in izklop motorja.
 • Pasivni hibrid: električna energija se uporablja za zagon in izklop motorja, elektromotor pomaga motorju z notranjim izgorevanjem, pogon na izključno električno energijo ni mogoč.
 • Aktivni hibrid (HEV): hibridno delovanje elektro motorja in motorja z notranjim izgorevanjem. Pogon je mogoč izključno na električno energijo. 

Kako hibrid (HEV) preklaplja med viroma energije?

Hibrid samodejno preklaplja med pogonom na elektriko in pogonom na gorivo na podlagi dveh pogojev:

 • stopnje napolnjenosti baterije in
 • pritiska na stopalko za plin.

Ko prižgemo hibrid, se ta zažene v električnem načinu in v njem tudi ostane. Hibridi lahko v električnem načinu vozijo do 80 % časa, na gorivo preklopijo le, če je za to potreba (večja hitrost oz. moč, nizka raven baterije). Ko se baterija dovolj izprazni, se aktivira tudi motor z notranji izgorevanjem. V tem trenutku govorimo o popolnoma hibridnem pogonu s hkratnim delovanjem vseh motorjev.

Tudi hibridi se med sabo razlikujejo

Hibride delimo na 3 tipe glede na postavitev pogonskega sklopa, in sicer:

 • Serijski hibridi za pogon vedno uporabljajo električni motor, motor z notranjim izgorevanjem pride v poštev le za polnjene baterije. To se odlično obnese v mestnem prometu (veliko speljevanja in ustavljanja), saj omogoča varčnejši način vožnje.
 • Paralelni hibridi za pogon uporabljajo električni motor ali motor z notranjim izgorevanjem ali pa celo kombinacijo obeh. Pri višjih hitrostih je ta način pogona bolj učinkovit kot pogon pri serijskih hibridih.
 • Hibridi z razdelilnikom moči so hibridna vozila, ki lahko s pomočjo razdelilnika moči preklapljajo med serijskih in paralelnim načinom pogona. 

Polnjenje hibrida

Hibrid med vožnjo polni svojo električno baterijo in reciklira energijo, ko voznik zavira.

Vendar pa v primeru priključnega hibrida (PHEV) obstaja možnost, da električni akumulator dodatno napolnite na polnilni točki. Vendar je to v celoti odvisno od voznika – morda se bo odločil za pretežno uporabo motorja z notranjim izgorevanjem.

Polnjenje priključnega hibrida je preprosto – priključite ga lahko na domači 13-amperski napajalnik, kot na primer mobilni telefon. Priključni hibrid ima vgrajeno vtičnico za polnjenje in ustrezen kabel. Polnjenje priključnega hibrida traja 3-8 ur, odvisno od hitrosti polnilne točke.

Zaradi tega se mnogi lastniki priključnih hibridnih avtomobilov odločijo, da bodo svoj hibridni avtomobil napolnili doma čez noč.

 • 0 Comment

IMATE VPRAŠANJA ZA NAS

AvtoJarc © 2021, vse pravice pridržane.

Izdelava strani