Get in Touch
Pomaknite se navzdol
//Kdaj moramo obiskati avtoservis?

Kdaj moramo obiskati avtoservis?

Ne glede na starost vašega avtomobila je redni avtoservis edini način, da avtomobil ostane v vrhunskem stanju.

Se mogoče sprašujete, kako pogosto avtomobil potrebuje vzdrževanje. Kljub nasprotujočim si informacijam iz različnih virov je odgovor na to vprašanje pravzaprav precej preprost. Sledite tovarniško priporočenim terminom vzdrževanja, ki jih najdete v priročniku za uporabo ali servisni knjižici vašega avtomobila.

Kaj vključuje mali avtoservis?

Mali ali hitri servis je opravljen hitro, v roku parih ur, od tukaj tudi naziv hitri servis. Vključuje menjavo motornega olja in oljnega filtra, preveri se tudi druge filtre (zračni filter, filter trdih delcev pri dizelskih avtomobilih ipd.). Poleg tega pa se naredi tudi diagnostika avtomobilskih sistemov s pomočjo računalnika. Na ta način najdemo morebitne skrite napake.

Mali avtoservis je potrebno opraviti glede na navodila proizvajalca avtomobila. Informacijo najdemo v servisni knjižici (npr. po 15.000 km).

Kaj vključuje veliki avtoservis?

Veliki servis je zahtevnejši od malega servisa, zato tudi traja nekoliko dlje. Poleg elementov malega servisa vsebuje še menjavo zobatega in mikro jermena, vodne črpalke, svečk, menjavo olja menjalnika ipd. Preverijo se tudi zavorni in krmilni sistem, podvozje, hladilni sistem, izpušni sistem. Veliki servis se običajno opravi na cca 50.000 km ali več.

Avtoservis novejših avtomobilov

Če vozite novejši avto, vam sistem elektronike javlja opozorila za vzdrževanje vozila. Pri novejših avtomobilih se tako ni treba zanašati na prevožene kilometre, kot pri starejših. Elektronski sistemi javljanja napak in opozoril za vzdrževanje vozila upoštevajo številne pogoje delovanja vozila in na armaturni plošči opozorijo, ko je čas za menjavo motornega olja, preverjanje nivoja tekočine, preglede komponent in druge storitve vzdrževanja avtomobila.

Če pa se z avtomobilom ne vozite veliko, večina proizvajalcev avtomobilov še vedno priporoča menjavo olja vsakih 12 mesecev.

Avtoservis starejših avtomobilov

Večina mehanikov še vedno priporoča tako imenovani servisni interval 30-60-90, tj. servis na 30.000 km, 60.000 km in 90.000 km. Dobro vzdrževan avto lahko sicer konkretno prekorači te mejnike, ni pa seveda priporočljivo.

Pa si poglejmo, katere servise moramo pri starejših avtomobilih opraviti ob določenem mejniku kilometrov:

  • menjava olja vsakih 5.000-10.000 km,
  • zračni filter vsakih 15.000 km,
  • filter goriva na vsakih 30.000 km,
  • tekočine na vsakih 30.000 km.

Če niste prepričani, ali je določene servise že potrebno opraviti, se ravnajte po servisni knjižici. Niso pa samo mali ali veliki servis oz. prevožena kilometrina glavni kriterij za obisk avtoservisa.

V kolikor se vam na armaturni plošči prižge opozorilna lučka (oranžna ali rdeča), vam svetujemo obisk servisa, pri rdeči lučki pa je le-ta že nujen. Najbrž nam tega ni potrebno posebej poudarjati.

Zakaj je pomembno redno servisirati avto?

Reden avtoservis avtomobila zagotavlja, da vaš avtomobil ostaja v dobrem stanju, na ta način pa se izognete tudi večjim stroškom porpavil. Avtomehaniki bodo pregledali številne mehanske in električne dele, da se prepričajo, ali delujejo, kot bi morali. Redno servisiranje vašega avtomobila bo podaljšalo njegovo življenjsko dobo in mu pomagalo ohraniti svojo vrednost.

  • 0 Comment

IMATE VPRAŠANJA ZA NAS

AvtoJarc © 2021, vse pravice pridržane.

Izdelava strani