Get in Touch
Pomaknite se navzdol
Kategorije
//Slovar izrazov e-mobilnost

Slovar izrazov e-mobilnost

Vsak prebivalec Slovenije vse bolj pogosto sliši za e-mobilnost, vendar jih večina še vedno ne ve, zakaj natančno gre, in zakaj je za današnji čas e-mobilnost tako pomembna. Ne gre le za modno muho enodnevnico, temveč gre za globalni trend. Pojdimo po vrsti. e-mobilnost ali daljše elektromobilnost v današnjem času v moderno družbo oziroma razvito družbo uvaja nov koncept urbane mobilnosti.

Za vas smo pripravili slovar izrazov za e-mobilnost:


AC – izmenični tok. ANG: Alternate Current.

Amper (A) – merska enota za pretok elektronov, ali toka, skozi električni tokokorg.

Anoda – je elektroda v celici baterije na kateri elektroni zapuščajo celico in se odvija oksidacija (oddajanje elektronov). Elektroni tečejo po vodniku v smeri od anode (smer električnega toka je obratna – proti anodi). V raztopini tečejo anioni (negativni naboj) na anodo (od tod tudi ime).

Baterija – del vozila, v katerega se shranjuje električna energija, namenjena elektromotorju, Sestavljena je iz modulov, v katerih so baterijske celice, krmilne elektronike, sistema za toplotno upravljanje. 

bHEV – blagi hibrid (vozilo s hibridnim pogonskim sistemom, pri katerem je električni pogonski del namenjen le osnovni pomoči ICE motorju pri speljevanju in podobno, ne omogoča vožnje le na elektriko, deluje z 48V napeljavo). ANG: Mild Hybrid.

BEV – (baterijsko) električno vozilo.

BMS – Krmilnik visokonapetostne baterije nenehno nadzoruje in upravlja delovanje baterije. 

Celica – osnovna elektrokemična enota v akumulatorju, sestavljena iz pozitivne in negativne elektrode (glej katoda in anoda), elektrolita, separatorjev in ohišja. 

Cikel baterije – cikel baterije sta eno popolno praznjenje in eno popolno polnjenje baterije. Delna praznjenja in polnjenja ne štejejo za poln cikel. Če napolnimo samo tretjino kapacitete baterije, to torej ni poln cikel, temveč tretjina cikla. Tri taka polnjenja štejejo za en poln cikel. 

CCS – vtič(nica) evropskega sistema polnjenja, ki omogoča poleg AC tudi DC polnjenje na hitrih polnilnih postajah. Gre za vtič(nico) Tip 2 z dodatnima kontaktoma(spodaj) za enosmerni (DC) tok. DC polnilnice imajo že vgrajen kabel z priključkom CCS. 

DC – enosmerni tok. ANG: Direct Current.

Elektrificirano vozilo – vsako vozilo, pri katerem pri pogonu pomaga tudi elektrika (mHEV, bHEV, HEV, PHEV, BEV, FCEV). ANG: Electrified vehicle.

Elektromotor – je stroj, ki pretvarja električno energijo v mehansko. Uporablja se za pogon različnih vozil, strojev in naprav. Njegovo gibanje povzročajo magnetna polja. Glavna sestavna dela sta stator in rotor. Rotor je vrtljivi del elektromotorja, na katerega je priključena gred, ki prenaša vrtenje proti kolesom. Na rotorju je električno navitje, ki ustvarja magnetno polje. Stator ima pri asinhronem elektromotorju električna navitja, pri sinhronih pa gre večinoma za statorje iz permanentnega magneta. Pri asinhronem elektromotorju se rotor vrti z zamikom glede na delovanje statorja, pri sinhronem pa brez zamika. Sinhroni elektromotorji s statorjem s permanentnim magnetom so zmogljivejši, manjši in bolj odporni na pregrevanje in z njim povezanim padcem zmogljivosti, so pa dražji in težji za izdelavo. 

Enoenergijska platforma – platforma vozila, ki omogoča izdelavo vozil le z enim konceptom pogonskega sklopa (na primer le EV ali le ICE pogon). Primer: VW MEB (le za BEV vozila koncerna)

E-mobilnost / e-mobilnost – pravilni prevod izrazov eMobility, emobility, e-mobility (ne eMobilnost, električna mobilnost, emobilnost ali druge variante)

FCEV – električno vozilo, pri katerem se energija shranjuje v obliki vodika, ki ga v gorivnih celicah ob rakciji s kisikom (stranski produkt je voda) spreminja v električno energijo. FCEV ima še visokonapetostno baterijo, ki pa je ni moč polniti iz omrežja (in ima enako funkcijo kot pri HEV).

HEV – hibrid. Hibridno vozilo z visokonapetostno baterijo, ki ne omogoča polnjenja iz omrežja, temveč se polni le z regeneracijo električne energije pri zmanjševanju hitrosti.

Infozabavni sistem – skupno ime za informacijske, zabavne in nastavitvene sisteme v vozilu (angl. infotainment)

Kapaciteta baterije – količina električne energije, ki je lahko shranjena v bateriji. Izražena je kilovatnih urah kWh. Bruto kapaciteta je skupna kapaciteta baterije, neto kapaciteta je kapaciteta, ki na voljo uporabniku za vožnjo. Moč baterije pove, kolikšna je največja moč, ki jo sposobna zagotoviti v določenem trenutku (in je vsaj tako velika, kot moč elektromotorja v sistemu).  

Katoda – elektroda v kateri elektroni vstopajo v celico in na tem mestu se odvija redukcija (sprejemanje elektronov). Elektroni tečejo po vodniku proti katodi (smer električnega toka je obratna – od katode). V raztopini se proti katodi gibljejo kationi (pozitivni naboj).

MEB – platforma koncerna VAG, namenjena izdelavi le električnih vozil Mennenkes – besedni ime ta priklop Tip 2, ki omogoča AC polnjenje EV. Glej Tip 2.

mHEV – mikro hibrid (vozilo s hibridnim pogonskim sistemom, pri katerem je električni del namenjen le zmanjševanju obremenitve ICE motorja, na primer z zmanjševanjem obremenitve stranskih porabnikov, ne omogoča vožnje le na elektriko in ne pomaga ICE neposredno, deluje z 12V napeljavo)

Mobilni polnilec – polnilna postaja, vgrajena sam kabel za polnjenje. Po navadi osnovna opreme EV z (v Evropi) šuko vtičem na eni strani in Tip 2 (Mennenkes) priključkom za EV na drugi strani. 

Močnostna elektronika – je osrednja komponenta električnega pogona. Vzpostavlja povezavo z visokonapetostno baterijo ter napaja električno omrežje vozila in elektromotor. Močnostna elektronika je bistvena za učinkovito delovanje elektromotorja. Odgovorna je za usmerjanje toka energije (od baterije k elektromotorju in od elektromotorja k bateriji), poleg tega s pomočjo enosmernega pretvornika (DC-DC) ustvarja napetost za 12-voltno električno omrežje.

Mode (način) polnjenja 1, 2, 3, 4 – Načini polnjenja EV. Mode 1 pomeni direkten priklop na AC omrežje preko šuko, industrijske ali trifazne vtičnice, brez vmesne elektrike in ni v uporabi pri električnih avtomobilih. Mode 2 je AC polnjenje preko šuko, industrijske ali trifazne vtičnice s kablom z vgrajeno krmilno elektroniko in komunikacijo z vozilom. Mode 3 je AC polnjenje preko polnilne postaje, namenjeno polnjenju EV, s kablom Tip 2. Mode 4 je polnjenje z enosmernim tokom (DC) priklopom na hitro (DC) polnilno postajo. 

Modul baterije – sestavni del baterije, v ki združuje določeno število baterijskih celic. Ima krmilno elektroniko, ki nadzoruje stanje in upravlja polnjenje teh celic. Je najmanjši del baterije, ki se ga menja posamično. 

Polnilna postaja ali polnilnica – (POZOR: ne polnilnik) je naprava, ki omogoča polnjenje električnega vozila. Lahko je vgrajena v kabel, ali pa je samostojna, nameščena na steno, stebriček ali samostoječa. Lahko ima vtičnico za priklop uporabnikovega kabla ali že vgrajen kabel.

Pametna polnilna postaja – je polnilna postaja ki ima funkcionalnosti, ki omogočajo spremljanje in prilagajanje načina ter moči polnjenja. Pametne polnilnice so povezane tudi z omrežjem in omogočajo nadzor odjema in porabe energije, časovno upravljanje polnjenja in obveščanje uporabnikov.

PHEV – priključni hibrid, priključno-hibridni, priključno-hibridna … Hibridno vozilo z visokonapetostno baterijo, ki jo je moč polniti iz električnega omrežja in z regeneracijo. Električni del pogonskega sklopa je zmogljivejši kot pri HEV.

Priključna vozila – vozila, pri katerih se baterija lahko polni s priklopom na električno omrežje. Plugin vehicles.

Regeneracija – pridobivanje električne energije ob zmanjševanju hitrosti. Elektromotor ob zmanjševanju hitrosti deluje kot generator in kinetično energijo vozila (vztrajnost) pretvarja v električno, ta pa ponovno polni visokonapetostno baterijo. Ne uporabljati izraza Rekuperacija.

SOC – State of charge, napolnjenost baterije. Izražena je v odstotkih neto kapacitete. 

Tip 2 – vrsta priključka za polnjenje EV (znan tudi kot Mennenkes). Omogoča večfazno polnjenje z izmeničnim tokom (AC) z močmi do cca 40 kW. Kabel Tip 2 ima na obeh straneh Tip 2(Mennenkes) priključek in se ga uporablja za pomnjenje na javnih AC polnilnih postajah, ki nimajo vgrajenega kabla. 

Večenergijska platforma – platforma, ki omogoča izdelavo vozil z različnimi koncepti pogona (na primer, ICE, hibrid in EV). Primer: VW MQB (ICE Golf, Golf GTE in e-Golf)

Wallbox – Domača (stenska) polnilna postaja (dodatek stenska uporabimo le, če je nujno poudariti, da gre za namestitev na steno). Izraza Wallbox ne uporabljamo! 

  • 0 Comment

IMATE VPRAŠANJA ZA NAS

AvtoJarc © 2021, vse pravice pridržane.

Izdelava strani